XCaliber flow loop volop in gebruik

Posted on Monday 2 May 2016

De eerste 4 maanden van dit jaar heeft de XCaliber flow loop niet echt stilgestaan. Onderwijs en bedrijfsleven hebben volop gebruik gemaakt van de loop.

Begin dit jaar is de nieuwe 3-jaars cyclus met studenten van de opleiding procestechniek van Zadkine weer van start gegaan. Alle 2e jaars worden tot de zomervakantie opgeleid tot XCaliber operator. In hun 3e jaar gaan deze studenten, als training, de opleiding voor hun 2e jaars collega's verzorgen. In het 4e jaar worden ze aan de hand van een praktijk opdracht geexamineerd op competenties zoals plannen, organiseren en begeleiden.

Afgelopen maanden heeft ook weer de volledige 2e jaargang van de opleiding Technische Bedrijfskunde van de Hogeschool Rotterdam een workshop gehad bij XCaliber. Naast een introductie in de metrologie hebben ze ook in de praktijk kennis gemaakt met flow, flowmeting en flowdynamiek in een procesinstallatie.

Studenten van de opleiding AD Engineering van Hogeschool Rotterdam, samen met studenten MKE van Da Vinci hebben weer een bedrijfsopdracht gehad. Zij ontwikkel(d)en een unit voor een flexibele gedeeltelijke afsluiting  voor een segment uit de MUT-sectie om een luchtbel in te kunnen 'vangen'. Daarmee kan het effect van lucht in de leiding op de werking van flowmeters worden getest.

Met diverse partners van FCoE zijn we bezig om projecten te ontwikkelen voor de verdere doorontwikkeling van de XCaliber flow loop zelf. Ook hier zijn studenten van Hogeschool Utrecht en Da Vinci intensief bij betrokken.

Diverse opleidingen van Da Vinci gebruik(t)en de XCaliber al als 'subject' voor hun opdrachten. Deze maand start een 8-weeks curriculum voor 2e jaars studenten MKE van Da Vinci. Dit curriculum wordt komende maanden verder doorontwikkeld naar pakketen voor ook de 3e en 4e jaars studenten, waarmee komend schooljaar wordt gestart.

Ook leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de regio hebben in het kader van het jaarlijks Techniek Dock project ook weer bij XCaliber kennis gemaakt met flow en flow dynamiek. Dit project loopt nog door tot in juni.

Naast onderwijs heeft ook bedrijfsleven de XCaliber loop weer gebuikt voor trainingen en het testen/kalibreren van flow meters.

Kortom, XCaliber wordt volop gebruikt door onderwijs en bedrijfsleven.

Contact

Flow Center of Excellence
Phone: +31 (0)78 6356102
E-mail: info@flowcenter.nl