DMTF officieel overgedragen aan FCoE

woensdag 19 februari, 2020

Vandaag (wo 19 feb) is, met een feestelijke bijeenkomst in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, de Dynamic Maritime Test Facility (DMTF) officieel overgedragen aan het Flow Center of Excellence (FCoE).

Door het overhandigen van de strik, waarmee het bordes van de DMTF was ‘afgesloten’, door Bas Ort (voorzitter NMT) en Bas Buchner (president Marin) aan Roel de Graaf (directeur NMT, dit keer in zijn hoedanigheid als voorzitter van (stichting) Flow Center), werd de DMTF symbolisch overgedragen aan het FCoE en is zij nu een nieuwe innovatieve installatie rijker.

De bijeenkomst werd geopend door Jan Lokker (CvB Da Vinci College), die allen, waaronder ook wethouder Maarten Burggraaf, welkom heette en vervolgens illustreerde hoe de ontwikkeling en straks ook het gebruik van de DMTF ook prima past in het concept van de Duurzaamheidsfabriek: innovatie door het bedrijfsleven verbinden met studenten.  Een flinke groep studenten van DVC  heeft dan ook een substantiële bijdrage geleverd aan het ontwerp en realisatie van de DMTF. Een echte green field innovatie project, waar Erik van Ballegooien (Director R&D van VAF) de genodigden in een presentatie in mee nam.

Bas Ort (NMT)
Bas Buchner (Marin)

Staande op de trap naar het bordes gaven Bas Ort en Bas Buchner hun visie op de DMTF, waaronder het innovatieve karakter en ook het belang voor de maritieme sector, resp. de plaats van de DMTF in het aanbod van testfaciliteiten.

Overdracht

Roel de Graaf, die namens FCoE de strik (en daarmee symbolisch de DMTF) in ontvangst nam, opende de DMTF daarna officieel, door de installatie te starten.

Aansluitend werd er op de 4e verdieping nog flink nagepraat, nieuwe contacten gelegd en was de brochure van de DMTF voor de genodigden beschikbaar.

De DMTF is ontwikkeld door de Dordtse bedrijven VAF Instruments, KROHNE en Reehorst Installatietechniek, in samenwerking met FCoE en DVC en mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het MKB Katalysatorfonds.

Met de DMTF, als laagdrempelig toegankelijke en open ontwikkelomgeving, kunnen innovaties op gebied van scheepsaandrijving (in/rond as en schroef) in een stromend water omgeving worden getest, geanalyseerd, gedemonstreerd en in het beroepsonderwijs worden gebracht.

Uiteraard gaan de ontwikkelingen aan de DMTF hierna door. Daarbij denken we aan verdere uitbreiding van de installatie, tot uiteindelijk een integrale aandrijflijn i.c.m. innovatieve energie-managementsystemen, waarmee dan het totale (niet duurzame) dynamische  energieverbruik van een schip (voor voortstuwing + overige E-verbruik aan boord, zoals voor leefomgeving en industriële toepassingen aan boord) getest, geanalyseerd / geoptimaliseerd, alsook gedemonstreerd / getraind kan worden. Daarin is dan ook plaats voor o.a. apparatuur / systemen voor E-opwekking en E-opslag, zoals bijv. (innovatieve) brandstofcellen en batterij-systemen.

Hierbij werkt FCoE graag samen met nieuwe partners voor de DMTF.

Voor meer informatie over de DMTF verwijzen we graag verder naar deze website en de brochure die u op de Downloads en Datasets pagina kunt downloaden. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen om te verkennen welke aanknopingspunten er zijn voor gebruik van de DMTF en/of verdere ontwikkeling van deze installatie.


Bezoek adres:
Leerparkpromenade 50
3312KW Dordrecht-NL
FCoE is gevestigd in de
‘Duurzaamheidsfabriek’
op het Leerpark in Dordrecht.
Neem contact op via:
Postbus 931
3300 AX Dordrecht –NL
E-mail:info@flowcenter.nl

Flow Center of Excellence
Copyright 2024